Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Manipulation Україні буде гірше, коли Росія почне чинити з українською інфраструктурою те, що Україна робила з Кримом

Повідомлення із таким змістом поширюються у проросійських телеграм-каналах. Зокрема, такі меседжі можна знайти на каналі "Женщина скоой". Автори тексту ніби запитують, що ж чекає на Україну та українців, коли російські війська почнуть бомбардувати ТЕЦ чи ЛЕП або ж знищуватимуть запаси вугілля. У такий спосіб, ніби риторичними запитаннями, автори тексту підштовхують до думки, що коли Росія почне робити все це, Україна зазнає величезних збитків й інфраструктура не зможе функціонувати повноцінно, відповідно — українці житимуть у дуже поганих умовах. Також у такий спосіб автори підводять до думки, що ворог ще не зробив в Україні найгіршого, адже поки він нібито не нищить інфраструктурні об'єкти, а лише "Україна сама підриває власні мости". У таких повідомленнях також є елемент залякування, мовляв, справжня війна Росії проти України ще й не почалася, і "страшно подумати, що ж буде, коли Росія почне робити з Україною те, що ми робили з Кримом. Наприклад, відмикали від електрики та прісної води".

Насправді Росія від самого початку повномасштабного вторгнення в Україну — від 24 лютого, завдає ударів по українським інфраструктурним об'єктам: це і нафтобази, і телевежі, і аеропорти, і залізничні вокзали та колії тощо. Ворог цілиться в об'єкти не лише в тих містах, де наразі тривають бойові дії, а в умовно мирних — на заході країни. Крім того, що ворог нищить українські об'єкти, російські військові також масово знущаються з цивільних в Україні. Інше твердження щодо того, що Україна знущалася із мешканців Криму є грубою маніпуляцією на кшталт меседжів про те, що війна почалася внаслідок того, що "українська влада вісім років знущалася з мешканців Донбасу". Більше про такі меседжі читайте у тексті "Детектора медіа".

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join