Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Маніпуляція Українцям по-новому оплачуватимуть роботу у вихідні

Мережею шириться новина, що згідно з видозміненим законом України передбачено подвійну зарплатню за роботу на вихідних. Мовляв, Трудовий Кодекс України оновлено й водночас оптимізовано механізм трудових відносин. Нібито повернено старі норми законодавства, що не діяли, а тепер кожен українець та українка отримуватимуть подвійну оплату, якщо працюватимуть на вихідних чи у святкові дні. Проте це — маніпуляція.

Як пояснюють фактчекери проєкту Брехунець, протягом останнього часу в Україні не ухвалювали жодних законів чи постанов щодо нових умов оплати праці робітників. Річ у тім, що на період воєнного стану деякі норми законодавства про працю тимчасово не діяли, а зараз їхню дію відновили. Норма ж про подвійну оплату за роботу у вихідний чи святковий день установлена давно. Відповідно до Кодексу законів про працю України, якщо працівник працював у свій вихідний день, у нього є вибір: або взяти відгул, або отримати оплату в подвійному розмірі. Оплата за роботу у вихідний день обчислюється як і робота у святкові та неробочі дні.

Фактчекери стверджують, що у такий спосіб автори каналів намагаються привернути увагу й збільшити активність та кількість коментарів під дописами. 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись