Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Італія передала Україні танки Leopard 2A4

Така новина шириться прокремлівськими телеграм-каналами. У повідомленнях ідеться, що на Херсонський напрямок перекинули ротний комплект італійських Leopard 2A4. Проте це неправда. Таких танків Італія та Україна не мають на озброєнні. 

Як повідомляють фактчекери StopFake, армія Італії озброєна іншими танками, а саме Ariete. Станом на вересень 2022 року Україна не отримувала танків Leopard від своїх партнерів. Водночас Німеччина не ухвалила рішення щодо початку виробництва цих танків для України. 

Пропагандисти постійно змінювали свою тезу щодо країни-постачальниці, оскільки на зміну уявним «італійським Leopard 2A4», а потім «італійським Leopard 2A6» на полі бою під Херсоном пропагандисти вивели «іспанські Leopard 2А4». Хоча це брехня також, тому що Іспанія вже давно не використовує їх — танки у жахливому становищі.

Поширюючи цю новину та постійно її видозмінюючи, пропагандисти прагнуть виправдати втрати та поразки, з якими армія ворога зіткнулася в умовах контрнаступу української армії на південному напрямку.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись