Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Маніпуляція Ціни на продукти у Великій Британії зросли у 8 разів

Ця теза шириться соціальними мережами, зокрема в грузинському сегменті Facebook. У повідомленнях ідеться, що нібито підвищення цін на газ, електроенергію — “газова інфляція” — також торкнулися й цін на харчі. До дописів такого змісту прикріплюють фотоколаж із завищеними цінами на продукти. Однак це — маніпуляція. 

За словами експертів проєкту Myth Detector, насправді ціни, показані на колажі, пропорційні збільшенню ціни на газ і свідчать, скільки коштували б ці продукти, якби їх ціни зростали з такою ж швидкістю, що й ціни на газ. Наприклад, пів літра пива коштує в середньому 3,95 фунта стерлінгів, а не 33,2 фунта стерлінгів, як це проілюстровано у колажі.

Раніше цей фотоколаж справді опублікував Daily Mail, хоча у ньому не зображено зростання цін на продукти та послуги. Автори послуговувалися наведеною вище логікою. Водночас блогер спотворив цей показник і назвав це ціною, «яка спричинена інфляцією газу». Пропагандисти поширюють ці меседжі, щоб показати як у Європі, яка ввела санкції проти Росії, усе погано. Вони прагнуть переконати, що санкції шкодять більше самій Європі, аніж Росії.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись