Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Викриття Шахраї заманюють українців виплатами від ООН

У соціальних мережах невідомі поширюють інформацію про те, що всі українці та українки можуть отримати допомогу у розмірі 8800 гривень на людину від ООН. Зокрема, як пишуть фактчекери проєкту Брехунець, мережею шириться скриншот повідомлення, на якому видно, що нібито людина отримала переказ від Всесвітньої продовольчої програми ООН. Людині нібито повідомляють, що вона отримала 8800 гривень. Шахраї переконують: абсолютно всі українці зможуть отримати допомогу. Проте, як пишуть фактчекери, автори розсилок вводять українців та українок в оману, адже не всі мешканці України можуть отримати таку допомогу. 

Так, програма ВПП від ООН, яка допомагає українцям в умовах війни, справді існує. Проте Мінсоцполітики України чітко визначає, хто саме може отримати таку допомогу. Зокрема, це внутрішньо переміщені особи.  Та й максимальна сума допомоги, яку можна отримати від ООН, на сім’ю становить 6660 гривень, аж ніяк не 8880.

Фактчекери пишуть, що метод таких розсилань вигідний адміністраторам спільнот у соцмережах, щоб збільшити активність та кількість коментарів у їхніх чатах та під дописами. 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись