Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Manipulation Українцям по-новому оплачуватимуть роботу у вихідні

Мережею шириться новина, що згідно з видозміненим законом України передбачено подвійну зарплатню за роботу на вихідних. Мовляв, Трудовий Кодекс України оновлено й водночас оптимізовано механізм трудових відносин. Нібито повернено старі норми законодавства, що не діяли, а тепер кожен українець та українка отримуватимуть подвійну оплату, якщо працюватимуть на вихідних чи у святкові дні. Проте це — маніпуляція.

Як пояснюють фактчекери проєкту Брехунець, протягом останнього часу в Україні не ухвалювали жодних законів чи постанов щодо нових умов оплати праці робітників. Річ у тім, що на період воєнного стану деякі норми законодавства про працю тимчасово не діяли, а зараз їхню дію відновили. Норма ж про подвійну оплату за роботу у вихідний чи святковий день установлена давно. Відповідно до Кодексу законів про працю України, якщо працівник працював у свій вихідний день, у нього є вибір: або взяти відгул, або отримати оплату в подвійному розмірі. Оплата за роботу у вихідний день обчислюється як і робота у святкові та неробочі дні.

Фактчекери стверджують, що у такий спосіб автори каналів намагаються привернути увагу й збільшити активність та кількість коментарів під дописами. 

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join