Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Українці вимагали гроші в родини загиблої заручниці ХАМАСу

Проросійські ресурси стверджують, нібито «шахраї з України» шантажували родину громадянки Німеччини й Ізраїлю Шані Лук, яка була викрадена бойовиками угруповання ХАМАС. Буцімто після того, як стало відомо про викрадення дівчини, українці почали телефонувати її сімʼї від імені ХАМАСу й вимагати викуп у розмірі 500 тисяч євро. Такого висновку начебто дійшли поліціянти, що розслідували справу вже загиблої Шані Лук. Пропагандисти посилалися на скриншот «новини, опублікованої німецькою газетою WDR». Це — фейк. 

Інформацію взялися аналізувати фактчекери проєкту StopFake. Після самостійного пошуку цієї новини на сайті німецького видання WDR вони зʼясували, що такий матеріал не публікувався на цьому новинному ресурсі. Пошук у Google теж не дав жодних результатів про нібито вимогу викупу від «українських шахраїв». Крім того, не було жодних згадок про поліційне розслідування цього кейсу в авторитетних німецьких та інших медіа.  

Агітпроп, використавши авторський стиль німецької газети, спробував виправдати дії ХАМАСу та очорнити Україну. Кремль намагається демонізувати Україну в очах звичайних громадян Росії, щоб виправдати воєнні злочини своєї армії в Україні. Також, поширюючи фейки такого роду, пропагандисти сподіваються послабити міжнародну підтримку України, щоб та була неспроможна фінансувати оборонні потреби. Раніше ми спростовували інформацію, що нібито колишня порноакторка Мія Халіфа подякувала Україні за допомогу ХАМАСу.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись