Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк У Херсоні закривають лікарні у звʼязку з тим, що весь медичний персонал направили до ТЦК

Пропагандистські ресурси почали поширювати інформацію, нібито в Херсоні більше немає державних служб охорони здоровʼя. Так званим «доказом» слугують нібито оголошення, що розмістили на лікарнях імені О. С. Лучанського та імені Є. Є. Карабелеша. У них повідомляється, що лікарні не працюватимуть, бо всі працівники медзакладів пішли ставати на військовий облік. Це — фейк.

Фактчекери проєкту VoxUkraine проаналізували цей кейс і зʼясували, що інформація є неправдивою, а оголошення підробили. Окрім того, серед медперсоналу є й лікарі-жінки, військовий облік яких до 2026 року є добровільним. Згадані лікарні й інші медичні установи в Херсоні продовжують працювати. Дефіцит лікарів, який постав у Херсонській області з початком повномасштабного вторгнення Росії, компенсовують шляхом спрямування лікарів з інших областей України. 

Росія нагнітає ситуацію, коли поширює інформацію про закриття Херсонських лікарень, вдаючись до однієї з тактик пропаганди, що має на меті посіяти страх, непевність та сумніви серед українців щодо теперішнього та майбутнього життя в Україні. Раніше ми задокументували меседж російської пропаганди, згідно з яким українські медикині та фармацевтки нібито масово «втікають» з України, бо бояться мобілізації.

Скриншот із телеграм-каналу

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись