Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Fake У Херсоні закривають лікарні у звʼязку з тим, що весь медичний персонал направили до ТЦК

Пропагандистські ресурси почали поширювати інформацію, нібито в Херсоні більше немає державних служб охорони здоровʼя. Так званим «доказом» слугують нібито оголошення, що розмістили на лікарнях імені О. С. Лучанського та імені Є. Є. Карабелеша. У них повідомляється, що лікарні не працюватимуть, бо всі працівники медзакладів пішли ставати на військовий облік. Це — фейк.

Фактчекери проєкту VoxUkraine проаналізували цей кейс і зʼясували, що інформація є неправдивою, а оголошення підробили. Окрім того, серед медперсоналу є й лікарі-жінки, військовий облік яких до 2026 року є добровільним. Згадані лікарні й інші медичні установи в Херсоні продовжують працювати. Дефіцит лікарів, який постав у Херсонській області з початком повномасштабного вторгнення Росії, компенсовують шляхом спрямування лікарів з інших областей України. 

Росія нагнітає ситуацію, коли поширює інформацію про закриття Херсонських лікарень, вдаючись до однієї з тактик пропаганди, що має на меті посіяти страх, непевність та сумніви серед українців щодо теперішнього та майбутнього життя в Україні. Раніше ми задокументували меседж російської пропаганди, згідно з яким українські медикині та фармацевтки нібито масово «втікають» з України, бо бояться мобілізації.

Скриншот із телеграм-каналу

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join