Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Україна може здійснити провокації з біологічною зброєю «під чужим прапором»

Пропагандистські ресурси поширюють інформацію про те, що нібито Служба безпеки України та Національна поліція України «під чужим прапором» можуть вдатися до провокацій, повʼязаних із біологічною зброєю. Начальник військ радіаційного, хімічного та біологічного захисту Росії Ігор Кирилов заявив, що згідно зі сценарієм спочатку в Миколаївській області зафіксують появу випадків інфекційного захворювання на вірус грипу птиці, а потім звинуватять у цьому Росію. Це — фейк. 

Кейс задокументували фактчекери з Центру протидії дезінформації. Вони зʼясували, що інформація про провокації не має жодного стосунку до реальності, тобто фейкова. Крім того, за останні 20 років ні українська сторона, ні ВООЗ не повідомляли про випадки зараження людей пташиним грипом в Україні. 

Цей випадок дезінформації націлений переважно на звичайних громадян Росії та підживлює російський наратив про біологічну зброю в Україні. Раніше ми спростовували інформацію, що в Одесі влада знищує сліди військово-біологічних лабораторій США. 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись