Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк На Сумщині формується перша в Україні «бригада дітей»

Проросійські ресурси стверджують, що в Сумській області нібито планують сформувати першу в Україні бригаду, яка складатиметься з неповнолітніх. Мовляв, у Шостці місцевий військкомат начебто замість того, щоб відправляти хлопців 14-16 років на воєнізовані курси, почав утворювати з них 153-ю бригаду територіальної оборони. Це — фейк.

Кейс проаналізували фактчекери проєкту StopFake. Вони сконтактували зі 117-ю окремою бригадою ТрО, сформованою в Сумській області, і та зі свого боку підтвердила, що інформація про мобілізацію дітей є фейковою. Ба більше, у Збройних силах України не існує 153-ї бригади, проте є 153-ій окремий батальйон ТрО. У соцмережах згаданого батальйону можна знайти фотографії його військових і переконатися в тому, що підлітків у його складі немає. В Україні мобілізації підлягають усі громадяни віком від 18 до 60 років, які здатні виконувати свій військовий обов’язок, окрім винятків, передбачених законом. Про жодну мобілізацію неповнолітніх в Україні не йдеться. 

Прокремлівські пропагандисти намагаються просувати наратив, нібито в Україні бракує людей на фронті, і тому українська влада вдається до радикальних способів — вербує дітей до лав війська. Раніше ми спростовували фейк, буцімто міністр оборони України Рустем Умєров закликав мобілізувати підлітків

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись