Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Рустем Умєров закликав мобілізувати підлітків

Пропагандисти активно поширюють в анонімних телеграм-каналах нібито цитату міністра оборони України Рустема Умєрова, де він буцімто закликає мобілізовувати до ЗСУ 16-річних підлітків, бо «чому хлопці можуть робити дітей з 16 років». Втім це – фейк. 

На нього звернули увагу фахівці проєкту VoxCheck. Вони зʼясували, що Умєров не робив такої заяви, і згадок про неї немає на акаунтах міністра оборони в соцмережах. Крім того, на фото з «цитатою» зображено логотип медіа УНІАН. Насправді на сайті чи сторінках у соцмережах УНІАНу цієї цитати також немає. Видання не веде рубрику «Цитати дня» в телеграмі з 11 березня 2022 року. Теперішнє українське законодавство, зокрема Закон України «Про військовий обовʼязок і військову службу», дозволяє проходити військову службу лише з 18 років. 

Використовуючи подібні фейки, пропагандисти хочуть викликати паніку серед українців та навмисно перебільшити темпи мобілізації. Мовляв, в Україні все настільки погано, що їй доводиться мобілізовувати підлітків. «Детектор медіа» вже спростовував низку фейків та маніпуляцій на тему мобілізації в Україні.  

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись