Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Компрометуючі фото та відео з Рустемом Умєровим

Низка анонімних телеграм-каналів, що поширюють проросійську риторику, опублікували фото та відео, на яких нібито міністр оборони Рустем Умєров мастурбує на камеру та звертається до потенційної партнерки. Автори таких дописів стверджують, що подібні дії ставлять під загрозу репутацію України, особливо на міжнародних переговорах, та показують недоліки добору кадрів в українському уряді. У публікаціях із цими матеріалами пропагандисти використали зневажливу лексику щодо самого Умєрова. Проте ці фото та відео є фейковими. 

На це звернули увагу фахівці проєкту VoxCheck. За допомогою сайтів Search4faces та PimEyes вони зʼясували, що на відео насправді росіянин Давид Касаєв. Зокрема, у відкритому доступі можна знайти фото Касаєва з фоном, який видно у «злитих» відео. Також деякі телеграм-канали вказували, що відео та фото з нібито Рустемом Умєровим були зняті задовго до початку його карʼєри. Однак якщо порівняти фото справжнього Умєрова 12-річної давнини та опубліковані росіянами відео, то видно різницю. Зокрема можна побачити відмінності у формі носа, обличчя та розрізу очей. Тембр та манера мови на відео не збігаються з голосом Умєрова. Крім того, подібні дії не є характеристикою професійної діяльності політика, і оцінювати за ними репутацію не варто, тим паче з використанням принизливої лайки. 

Використовуючи такі фейки, пропагандисти мали на меті особисто дискредитувати Умєрова перед його призначенням на посаду міністра оборони України та запобігти цьому. Вони продовжують свої особисті атаки на нього, зокрема поширюючи фейкові цитати Умєрова, про які ми писали раніше. 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись