Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк У Запоріжжі працює крематорій, де спалюють тіла українських загиблих військових

Таку інформацію проросійські пропагандисти поширили в соціальних мережах, зокрема в телеграм-каналах, де транслюють проросійські наративи. У повідомленнях серед іншого йдеться, що замість закінчення війни, яке обіцяв Президент України Володимир Зеленський, місцеві задихаються від безперервного спалювання тіл українських військових. Втім це — фейк.

Цей кейс проаналізували фахівці з VoxCheck. Вони зʼясували, що в Запоріжжі є організації, що проводять кремації, проте це відбувається не в самому місті, а за його межами. Зокрема, в Одесі, Харкові чи Києві. А користувача, що скаржився на нібито безперервну роботу крематорію у місті, аналітикам знайти не вдалося.

У такий спосіб росіяни хочуть залякати цивільне населення. Мовляв, в Україні все настільки погано на фронті, що тіла загиблих спалюють цілодобово, ще й у житлових районах. Ворог намагається деморалізувати українців, маніпулюючи кількістю втрат. «Детектор медіа» вже спростовував російський фейк про створення мобільних крематоріїв в українській бригаді ТрО.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись