Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Fake Рустем Умєров закликав мобілізувати підлітків

Пропагандисти активно поширюють в анонімних телеграм-каналах нібито цитату міністра оборони України Рустема Умєрова, де він буцімто закликає мобілізовувати до ЗСУ 16-річних підлітків, бо «чому хлопці можуть робити дітей з 16 років». Втім це – фейк. 

На нього звернули увагу фахівці проєкту VoxCheck. Вони зʼясували, що Умєров не робив такої заяви, і згадок про неї немає на акаунтах міністра оборони в соцмережах. Крім того, на фото з «цитатою» зображено логотип медіа УНІАН. Насправді на сайті чи сторінках у соцмережах УНІАНу цієї цитати також немає. Видання не веде рубрику «Цитати дня» в телеграмі з 11 березня 2022 року. Теперішнє українське законодавство, зокрема Закон України «Про військовий обовʼязок і військову службу», дозволяє проходити військову службу лише з 18 років. 

Використовуючи подібні фейки, пропагандисти хочуть викликати паніку серед українців та навмисно перебільшити темпи мобілізації. Мовляв, в Україні все настільки погано, що їй доводиться мобілізовувати підлітків. «Детектор медіа» вже спростовував низку фейків та маніпуляцій на тему мобілізації в Україні.  

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join