Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Український військовий продав «ДНРівцям» турецький «Байрактар»

Про таке пишуть російські медіа. Мовляв, український військовий приземлив безпілотник на підконтрольній бойовикам території та втік з України, щоб «витрачати чесно зароблені гроші» за цю «угоду». Це — фейк.

Як пише Центр протидії дезінформації,  керування безпілотником «Bayraktar TB2» здійснює команда з трьох операторів, а не одна особа. Керувати  БПЛА без Центру управління дроном, що входить до складу комплексу – неможливо. Якщо безпілотник «приземлиться» на території ворога, то  супротивник не зможе його використовувати. Втрата «Bayraktar TB2» призвела б до розслідування військової контррозвідки, до завершення якого жоден з учасників інциденту не зміг би залишити Україну.  

Пропагандисти простійно поширюють фейкти для дискредитації «Байрактарів»: нібито Україна використовуватиме їх для хіматак, або ж буцімто українські військові відмовляються використовувати «Байрактари» чи нібито компанія, яка виготовляє байрактари, погодилася співпрацювати з Росією тощо.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись