Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Меседж Сучасна «бандерівська» мова – це антиросійська політична мова, тому Росія має «очистити» її, прибрати «тоталітарний і терористичний вплив»

Про таке пишуть російські медіа та проросійські ресурси. Нібито є класична українська мова, яка дуже близька до російської мови і яку розуміє кожен росіянин. Мовляв, це просто варіант російської мови. Натомість сучасна українська мова нібито є витвором політтехнологів. Буцімто російські слова замінюються великою кількістю польських та англійських слів. І цієї «штучної, тоталітарної та терористичної»  сучасної української мови навчають школярів. Саме тому, на думку росіян, вкрай необхідно повністю ліквідувати цю «штучно створену мову», оскільки вона бере початок від «терористичних методів» українських націоналістів.

Українська – це справжня мова, яка багато століть відрізняється від російської. Вона більше схожа на інші слов'янські мови, ніж на російську. 

Українську мову неодноразово намагалися знищити, а українців примусово русифікувати. Цілеспрямовані заборони та утиски української мови з метою її знищення й асиміляції в Україні називають лінгвоцидом

На тимчасово окупованих територіях України росіяни також проводять примусову русифікацію, змінюючи мову навчання на російську, а «класичну» українську залишають як факультатив. Також Росія використовує початок навчального року як поштовх до дій з ліквідації української ідентичності. Детальніше.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись