Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Викриття У соціальних мережах поширюють фейкові фото полонених військовослужбовців в Оленівці

На світлину звернули увагу фактчекери проєкту НотаЄнота та з’ясували, що на ній не азовці й не Оленівка. Це фото з одного з найбільших нацистських концтаборів Бухенвальд, зроблене у 1945 році. Як доказ утримання полонених азовців в Оленівці воно має майже 9 тисяч поширень. Фактчекери розповідають, що спершу цю світлину поширювали боти, а потім підхопили справжні користувачі. Також її поширили у багатьох патріотичних та анонімних псевдопатріотичних групах.

Фейсбук-сторінка Україна LIVE поширила допис про «3 пекельні місяці» полону азовців (хоча насправді уже понад три місяці). У дописі порівнюють їхнє утримання в Оленівці з утриманням в Аушвіці та ГУЛАГу та ілюструють низкою світлин — українських військових у полоні та фото нібито з Аушвіцу. Насправді фото з Бухенвальду та з інших таборів. Світлину 1945 року, яка має геотег «Оленівка» поширили понад 8,7 тисячі разів і кількість зростає.

Російська пропаганда умисно поширює нібито патріотичні дописи на емоційно-чутливі теми, щоб потім використати їх як приклад «фейків української пропаганди» та для виправдання власних злочинів. Мовляв, якщо українці брешуть у такому разі, то й в іншому їм не варто вірити. «Детектор медіа» писав про те, як Росія хайпує на лайках та поширеннях українців, а також про те чи варто розміщувати у соцмережах інформацію про військовослужбовців.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись