Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Disclosure У соціальних мережах поширюють фейкові фото полонених військовослужбовців в Оленівці

На світлину звернули увагу фактчекери проєкту НотаЄнота та з’ясували, що на ній не азовці й не Оленівка. Це фото з одного з найбільших нацистських концтаборів Бухенвальд, зроблене у 1945 році. Як доказ утримання полонених азовців в Оленівці воно має майже 9 тисяч поширень. Фактчекери розповідають, що спершу цю світлину поширювали боти, а потім підхопили справжні користувачі. Також її поширили у багатьох патріотичних та анонімних псевдопатріотичних групах.

Фейсбук-сторінка Україна LIVE поширила допис про «3 пекельні місяці» полону азовців (хоча насправді уже понад три місяці). У дописі порівнюють їхнє утримання в Оленівці з утриманням в Аушвіці та ГУЛАГу та ілюструють низкою світлин — українських військових у полоні та фото нібито з Аушвіцу. Насправді фото з Бухенвальду та з інших таборів. Світлину 1945 року, яка має геотег «Оленівка» поширили понад 8,7 тисячі разів і кількість зростає.

Російська пропаганда умисно поширює нібито патріотичні дописи на емоційно-чутливі теми, щоб потім використати їх як приклад «фейків української пропаганди» та для виправдання власних злочинів. Мовляв, якщо українці брешуть у такому разі, то й в іншому їм не варто вірити. «Детектор медіа» писав про те, як Росія хайпує на лайках та поширеннях українців, а також про те чи варто розміщувати у соцмережах інформацію про військовослужбовців.

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join