Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Викриття Шахраї видають себе за родичів військовослужбовців, які потребують допомоги

Для цього створюють дописи у соцмережах, щоб видурити пожертви нібито на допомогу для поранених бійців.

Фактчекери проєкту «По той бік новин» перевірили допис, у якому користувач підписаний як «Перемога Наша» закликає небайдужих допомогти його «побратимові» Вадиму Добровольському. Нібито він поранений та перебуває в комі після влучання уламка в голову. Допис про збір коштів (12 тисяч євро) опублікували на початку серпня, він став вірусним – 59 тисяч поширень, 3,5 тисячі лайків і майже 6000 коментарів. Однак під користувачем, який опублікував допис, ховаються шахраї. Також фактчекери знайшли інший, дуже схожий за змістом допис про «допомогу» іншому «пораненому». У дописах використано архівні світлини за 2015 рік, які не мають жодного стосунку до тексту дописів. Невідповідність є й в іншій інформації.

Номер телефона +380986704972 «побратимів» пораненого раніше використовували для реєстрації особистого облікового запису у «Фейсбуці», який зараз заблокований через «видавання себе за іншу особу та використання вигаданого імені».

Номер телефона +380986704972 використали в іншому дописі про допомогу. Тут він зазначений як телефон «для зв’язку із батьками пораненого бійця Юрія Стернадчука». Допис зроблено нібито від імені батька – Володимира Стернадчука, хоча опублікував його у квітні користувач підписаний як «Слава Україні». Фото «Юрія Стернадчука» — це скриншот із відео у «ТікТок» на каналі @muzhikam. Цей користувач створює відео про будні ЗСУ. Відео, з якого зробили скриншот, завантажено 17 квітня, а допис у «Фейсбуці про «поранення» так званого Юрія Стернадчука з’явиться через два дні. За номером телефона в одній із соцмереж знайшли справжнє ім’я автора каналу, але жодних зв’язків цієї особи з Юрієм чи Володимиром Стернадчуком не знайшли.

Дописи про «поранених» бійців Вадима та Юрія майже ідентичні, різниться лише дата «поранення», фото і суми «допомоги». У першому випадку «для пораненого» збирали 9 тисяч євро, у другому – 12. Шахраї бачать, який емоційний відгук спричиняють історії про поранених бійців ЗСУ і вигадують схожі на правду байки для наживи.

Зараз справді є багато важкопоранених військовослужбовців, які потребують допомоги на лікування. Родини часто просять про допомогу через соціальні мережі. Якщо маєте можливість і бажання допомогти — спершу перевірте інформацію, щоб допомога надійшла тим, хто її потребує.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись