Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Маніпуляція Український суд постановив знести православний храм

Російські пропагандисти поширюють повідомлення буцімто український суд виніс постанову про знесення Десятинної церкви (Церкви Успіння Пресвятої Богородиці) в Києві. Мовляв, українці хочуть зруйнувати відновлену у 2007 році історичну будівлю, якій понад 1000 років. Це — маніпуляція.

На поширення маніпуляції, зокрема на іноземну аудиторію, звернули увагу аналітики EU vs Disinfo. Десятинну церкву вважають першою кам’яною церквою Київської Русі. Церкву зруйнували під час монгольського штурму Києва у 1240 році. Відновлену Десятинну церкву повторно зруйнували у 1928 році. Відтоді  церкву так і не відновили. Залишки фундаменту Десятинної церкви є пам’яткою національного значення. Як фундамент, так і територія навколо нього охороняються ЮНЕСКО.

У повідомленнях пропаганди йдеться про знесення каплиці поблизу фундаменту Десятинної церкви, яку представники церкви Московського патріархату називають Десятинним монастирем Різдва Пресвятої Богородиці. Церква Московського патріархату отримала дозвіл на розміщення на цьому місці намету для разового святкового богослужіння. Після цього вони не прибрали намет, ба більше — перетворили його на повноцінну каплицю, попри те, що будь-яке будівництво на цій історичній території заборонене. Тобто у рішенні суду йдеться про знесення незаконної споруди в історичній частині міста, а не стародавнього православного храму.

Російська пропаганда систематично маніпулює релігійною тематикою, зокрема стверджує, що Україна на межі масштабного міжконфесійного конфлікту, українці паплюжать православ’я, що Православна церква України закликає від свого імені вбивати росіян. У такий спосіб вони намагаються дестабілізувати ситуацію в Україні та розсварити українців із різними релігійними переконаннями.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись