Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Меседж Повідомлення про викрадення українських дітей Росією — абсурдна містифікація

Проросійські медіа поширюють такі меседжі на іноземну авдиторію. Мовляв, повідомлення про злочини росіян, зокрема злочини проти українських дітей, навмисно вигадані Держдепом США. Нібито Держдеп фінансував дослідження Єльського університету щодо вивезення українських дітей до Росії з єдиною метою — притягнути Росію до відповідальності за «вигадані злочини». Мовляв, у дослідженнях навмисно акцентують на тому, що дітей у Росії розміщують у таборах, апелюючи до асоціацій із концтаборами. «Насправді» ж дітей розміщують у комфортних умовах дитячих таборів.

На поширення меседжу звернули увагу аналітики EU vs Disinfo. Російська пропаганда поширює ці меседжі на тлі публікації звіту американських дослідників щодо того, як Росія депортує і «перевиховує» українських дітей. У ньому йдеться, що Росія чинить «серйозні порушення четвертої Женевської конвенції про захист цивільного населення», тобто вчиняє воєнні злочини проти українських дітей. У звіті йдеться щонайменше про шість тисяч дітей. 

Проте, не лише дослідники з Єльського університету роблять висновки щодо злочинів проти українських дітей. Це підтвердив і Верховний комісар ООН у справах біженців Філіппо Гранді. Він вважає, що Росія порушує фундаментальні принципи охорони дітей під час війни, видаючи дітям на тимчасово окупованих територіях російські паспорти та дозволи на усиновлення російськими сім’ями.

Агітпроп у такий спосіб намагається приховати свої злочини та перекласти відповідальність за них на інших. Мовляв, США навмисно «вигадують» докази злочинів Росії.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись