Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Українські військові втопили натівський бронетранспортер у процесі навчання

Пропагандисти поширюють у соцмережах відео, на якому українські військові разом із солдатами НАТО під час навчання нібито втопили бронетранспортер Piranha 3C. Це — фейк.

На нього звернули увагу аналітики проєкту StopFake. Вони зʼясували, що відео не має жодного стосунку ані до навчання українських військових за кордоном, ані до ЗСУ загалом. Подія на відео відбулася 3 червня під час міжнародних навчань НАТО Saber Guardian. Тоді бронетранспортер потонув при спробі переходу через річку Борча. Пресслужба Міністерства оборони Румунії (оскільки техніка перебуває на озброєнні цієї країни), як зазначають фахівці StopFake, повідомила, що бронеавтомобіль затонув через проникнення води всередину. Його вже підняли з дна та почали лагодити. Крім того, Швейцарія як виробник цього виду бронеавтомобілів заблокувала надання їх ЗСУ після того, як ідею про це виголосила Данія. А отже, навчатись керувати ними не було потреби.

У такий спосіб пропагандисти хочуть звинуватити українців у псуванні іноземного озброєння та нездатності української армії до швидкого засвоєння методів управління технікою. Все це є черговою спробою дискредитувати ЗСУ, про що також свідчить те, що пропагандисти почали поширювати відео після його публікації на одному з тікток-акаунтів терористичної організації «ПВК "Вагнер"».

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись