Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Українські оператори надсилали SMS-повідомлення з написом «Ласкаво просимо до Росії»

Пропагандисти в анонімних телеграм-каналах із проросійською риторикою поширюють зображення, на яких українські оператори звʼязку «Київстар» та Vodafone нібито надіслали SMS-повідомлення з таким текстом російською: «Ласкаво просимо до Росії, однієї з гостинних країн світу. Отримуйте задоволення від відпочинку, а про звʼязок подбаємо ми». Мовляв, такі повідомлення надійшли через масове відімкнення мобільного звʼязку. Це — фейк.

На нього звернули увагу фахівці проєкту VoxCheck. Вони сконтактували зі згаданими мобільними операторами, які відповіли, що подібних повідомлень не надсилали і що збоїв, які могли би призвести до такого (наприклад, хакерських атак) не було. Крім того, «Київстар» наголосив, що повідомлення на зображеннях містять помилки та сліди редагування. До прикладу, у всіх рядків різна відстань, а слово «сьогодні» пропагандисти написали «сьгодні». Оператор також нагадав, що додає наприкінці дату, рік і точний час надсилання повідомлення. 

У такий спосіб пропагандисти хочуть викликати паніку серед українців. Вони користаються тим фактом, що подібні повідомлення приходять при перебуванні в іншій країні, і хочуть змусити населення повірити в те, що Росія нібито окупувала певні території. Проте подібні фейки легко спростувати завдяки наявності помилок у них.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись