Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк НАТО заявляє, що у 2023 році війна все ще триватиме, Україна не вступить до Альянсу і втратить свою державність

Російські пропагандистські медіа поширили публікації, згідно з якими генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг та ексгенсек Андерс Фог Расмуссен нібито заявили, що в 2023 році «миру не буде», Україна втратить свою державність і що її не візьмуть до Альянсу. Пропагандисти зловтішаються — мовляв, НАТО проводить «денацифікацію та демілітаризацію України», як цього вимагала Росія. Це — фейк.

На нього звернули увагу аналітики проєкту StopFake. Вони спростували його, знайшовши два інтервʼю, на які посилаються автори фейку. Зокрема, Столтенберг у розмові з Center for a New American Security, навпаки, вказав на готовність українців до контрнаступу та потребу посилити їхні позиції задля гарантії незалежності України. Крім того, він наголошує, що союзники згідні з тим, що рано чи пізно Україна стане членом НАТО. 

Расмуссен у своєму інтервʼю для The Guardian сказав, що якщо на саміті у Вільнюсі Україні не запропонують чіткого шляху до членства в НАТО, деякі держави можуть ввести свої війська в Україну на основі індивідуального рішення. Ба більше, він наголосив, що Україні важливо отримати гарантії безпеки від НАТО у письмовому вигляді і до саміту. На думку ексгенсека, вони повинні передбачати обмін розвідданими, спільні військові навчання, нарощування виробництва зброї, сумісність зі стандартами Альянсу та постачання зброї в тій кількості, яка дасть змогу стримувати Росію від майбутніх атак. Підсумовуючи, Расмуссен наголосив, що залишати Україну без відповіді на її запити щодо членства впродовж невизначеного терміну небезпечно. Прогнозів щодо строків завершення війни жоден з них не робив.

Маніпулюючи словами іноземних політиків, пропагандисти хочуть змінити ставлення українців до західних партнерів та змусити сумніватись у їхніх намірах. Крім того, це чергова спроба показати, що Україні зась до НАТО, а шансів на перемогу проти Росії в неї немає. Все це спрямовано на деморалізацію українського суспільства. 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись