Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Україна виграла суд щодо скіфського золота лише «через нацизм та окультизм у Європі»

Російські пропагандистські медіа поширюють публікації, у яких нещодавнє рішення Верховного суду Нідерландів щодо повернення Україні колекції «Крим - золотий острів у Чорному морі» описують не лише як «повну деградацію системи міжнародного права в Європі», але і як таке, що зумовлене «нацистськими нахилами» країн ЄС та України. Зокрема, російські «історики» заявляють, що скіфське золото повертають Україні лише «з окультних причин», оскільки, за їхньою версією, Україна та Європа «збирають магічні артефакти», щоб «за їх допомогою» перемогти Росію. Це — фейк.

На нього звернули увагу аналітики проєкту StopFake. Вони зʼясували, що російські наративи щодо колекції «Крим - золотий острів у Чорному морі» пройшли еволюцію від тез на кшталт «Росія тут ні до чого» до заяв про «пробите дно у європейській судовій системі». Зараз же пропагандисти перейшли до поширювання відвертої конспірології щодо цього. У коментарі для StopFake старша наукова співробітниця Інституту археології НАН України Евеліна Кравченко наголосила, що такий підхід не є новим і що ці тези не пояснюють ситуацію з колекцією в ефективний спосіб.

Поширюючи такі історії, пропагандисти хочуть виправдати провал у ситуації із золотом, викликати сумніви в тому, що може бути правдою і що ні, а також спотворити історичний контекст питання. «Детектор медіа» пояснював, як російська пропаганда інструменталізує історію України.

Автор: Артур Колдомасов,

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись