Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Українські військові приймають «бойову хімію», щоб ефективно виконувати завдання на фронті

Анонімні телеграм-канали, що транслюють прокремлівську риторику, поширюють інформацію про те, що українські військові воюють нібито під дією «бойової хімії», яку отримують у вигляді шоколадок та ін’єкцій. Російські воєнкори повідомляють, що саме психотропні препарати стоять за хоробрістю українських військових, котрі тому і не бояться смерті. Це — неправда.

Кейс дослідили фактчекери проєкту VoxCheck. Фейк про наркозалежність українців агітпроп систематично поширює з 2014 року. Російські пропагандисти неодноразово заявляли про те, що психотропні речовини підсипали в їжу євромайданівцям та їх вживали учасники АТО. Також агітпроп звинувачував українських військових у вживанні наркотиків наприкінці березня 2022 року, коли росіяни під натиском ЗСУ покинули північ України. Після початку контрнаступу ці теми знову виринули в російському інфопросторі.

У такий спосіб російський агітпроп намагається демонізувати українських військових та посіяти страх і відразу в українців до них. Також російські пропагандисти прагнуть виправдати російську агресію — мовляв, українців треба рятувати від агресивних українських бійців — і невдачі російських військових на полі бою. Раніше ми спростовували фейк про те, що США постачають наркотики Збройним силам України.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись