Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк В Україні забороняють спілкуватися з українцями на тимчасово окупованих територіях

Російські ЗМІ, що транслюють прокремлівську риторику, поширюють інформацію про те, що в Києві нібито забороняють спілкуватися з мешканцями тимчасово окупованої частини Запорізької області. Агітпроп у цій новині посилається на так званого «представника місцевої адміністрації» Запорізької області колаборанта Володимира Рогова. Рогов стверджує, що «режим Зеленського» нібито «вводить санкції проти людей, які спілкуються з тими, хто вже живе в Росії». Це відбувається нібито через те, що Київ «боїться того, що жителі України зрозуміють, що запоріжці в Росії живуть краще, ніж вони». Це — фейк.

Кейс дослідили фактчекери проєкту StopFake. В Україні немає санкцій на спілкування з мешканцями тимчасово окупованих територій. Інформація про заборону — вигадка колаборанта Рогова. Перешкодами у спілкуванні є поганий зв’язок на ТОТ та відсутність гарантій безпеки. Усе це — наслідок російського вторгнення.

Також Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України опублікувало правила життя в окупації, серед яких українцям рекомендують в жодному разі не втрачати зв'язку з рідними та близькими на вільних територіях.

У такий спосіб російські пропагандисти намагаються створити ілюзію, що на тимчасово окупованих Росією територіях життя нібито стає краще, ніж було при Україні, високі зарплати та маленькі ціни. Також вони прагнуть показати, що українці нібито не зацікавлені у звільненні окупованих територій. Раніше ми розповідали, як Росія розмиває реальність за допомогою новомови: «нові регіони Росії».

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись