Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Українські «нацисти» «зігують» на весіллі

Весільну світлину на тлі пам’ятника із синьо-жовтим прапором, на якій наречені та гості підняли руки у жесті, що схожий на вітання нацистів, поширюють на іноземну авдиторію соціальних мереж. Мовляв, нічого особливого — просто ще один звичайний день із життя українців. Також у коментарях до фото пишуть, що іноземцям не варто підтримувати українців у війні, адже Росія «мала рацію», говорячи про нацизм в Україні. Це фото — фейк.

Як встановили фактчекери Reuters, світлина пройшла цифрове оброблення. Фото поширюють у соціальних мережах не вперше. Раніше його поширювали ще у 2016 році. Також колір прапора змінений, на перших світлинах прапор чорно-жовтий. У 2018 році фейковість фото доводило видання OBOZREVATEL. Ймовірно, фото було зроблене в Росії у місті Новокузнецьк. Це вдалося ідентифікувати за пам’ятником Леніна.

Росія не вперше вдається до поширення фейкових фото для того, щоб підтвердити наратив про те, що українці — нацисти. Раніше для цього використали фото  напівроздягнених нібито українських «біженців-нацистів» у Хорватії.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись