Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Fake Українські «нацисти» «зігують» на весіллі

Весільну світлину на тлі пам’ятника із синьо-жовтим прапором, на якій наречені та гості підняли руки у жесті, що схожий на вітання нацистів, поширюють на іноземну авдиторію соціальних мереж. Мовляв, нічого особливого — просто ще один звичайний день із життя українців. Також у коментарях до фото пишуть, що іноземцям не варто підтримувати українців у війні, адже Росія «мала рацію», говорячи про нацизм в Україні. Це фото — фейк.

Як встановили фактчекери Reuters, світлина пройшла цифрове оброблення. Фото поширюють у соціальних мережах не вперше. Раніше його поширювали ще у 2016 році. Також колір прапора змінений, на перших світлинах прапор чорно-жовтий. У 2018 році фейковість фото доводило видання OBOZREVATEL. Ймовірно, фото було зроблене в Росії у місті Новокузнецьк. Це вдалося ідентифікувати за пам’ятником Леніна.

Росія не вперше вдається до поширення фейкових фото для того, щоб підтвердити наратив про те, що українці — нацисти. Раніше для цього використали фото  напівроздягнених нібито українських «біженців-нацистів» у Хорватії.

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join