Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Напівроздягнені українські «біженці-нацисти» позують для фото в Хорватії

У соцмережах поширюють фотографії двох чоловіків з нацистськими татуюваннями, які нібито зображують українських біженців у Рієці (Хорватія).  У деяких дописах фото слугує виправданням російського вторгнення в Україну. Але, це — фейк.

Спочатку ці фотографії опублікував користувач Twitter з коментарем, що вони зроблені в пляжному барі «Morski Prasac»  в Рієці. Невдовзі фотографії потрапили в ЗМІ. Також їх поширили інші користувачі соцмереж, а деякі додали твердження, що на них зображені «українські біженці». Як пишуть міжнародні фактчекери International Fact-checking Network, місцева поліція підтвердила, що чоловіки з такими тату справді були на пляжі, але їх особу та громадянство поки не встановлено. Портал «Antifascist Vjesnik», опублікував статтю, в якій йдеться, що чоловіка звуть Мату, він басист угорського нацистського гурту «Fehér Vihar». Фото його виступів з гуртом знайшли на сторінці угорської неонацистської організації «Blood and Honour Hungaria» за 2019 рік. Також його фото є  в статті, опублікованій у 2020 році, де задокументовано неонацистське «спортивне та сімейне» зібрання в Будапешті. Особу другого чоловіка поки не встановили. Тож фото, яке поширюють у соціальних мережах не має стосунку до українських біженців та не є підтвердженням проявів нацизму в Україні.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись