Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк У магазинах Тернопільської та Львівської областей ціни вказують у гривнях та злотих

У мережі поширюють нібито фото цінників із магазинів у Тернопільській та Львівській областях на базові продукти (гречку, яйця та капусту), на яких ціни вказані не лише у гривнях, але й у злотих. Буцімто через це місцеві жителі побоюються приєднання областей до Польщі, особливо через законопроєкт про особливий статус для громадян Польщі. Це — фейк.

Ці фото відредаговані, а ціни не відповідають дійсності. Детальніше. Щодо закону про особливий статус польських громадян в Україні, то президент справді вніс відповідний законопроєкт до Верховної Ради 11 липня в рамках дотримання принципу взаємності міжнародного права. Це відповідь на закон про допомогу громадянам України, прийнятий Польщею у березні. Жодних положень, які б передбачали приєднання України до Польщі, у ньому немає. 

Російські пропагандисти ситематично поширюють повідомлення, що знецінюють допомогу Польщі та провокують неприязнь між поляками та українцями. Із початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну Польща надає системну допомогу Україні у військовій, економічній та гуманітарній сферах, прийняла найбільшу кількість українських біженців та лобіювала членство України в ЄС.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись