Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Українські біженці хотіли спалити російський прапор й спалили 31 гектар іспанського лісу

В інтернеті та деяких російських медіа поширили відео, на якому показують масштабну пожежу в Іспанії з титрами про те, що нібито причиною є українські біженці. Мовляв, вони хотіли спалити російський прапор, а запалили ліс. Це — неправда.

Факчекери StopFake знайшли оригінал відео. На ньому справді кадри пожежі, яка протягом кількох тижнів триває в іспанських провінціях. Дикторка розповідає, що є ймовірність умисного підпалу. Але у сюжеті немає жодної згадки про те, що саме українці стали причиною пожежі. В архіві є також оригінал відео з новинною стрічкою внизу екрану. Насправді у титрах повідомляли про арешт таксиста за насилля над пасажиром та водіння в нетверезому стані. Тож інформація про участь українців у підпалі додана умисно. Ймовірно, щоб дискредитувати українців, які шукають в Іспанії прихистку через російську війну в Україні.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись