Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Fake Українські біженці хотіли спалити російський прапор й спалили 31 гектар іспанського лісу

В інтернеті та деяких російських медіа поширили відео, на якому показують масштабну пожежу в Іспанії з титрами про те, що нібито причиною є українські біженці. Мовляв, вони хотіли спалити російський прапор, а запалили ліс. Це — неправда.

Факчекери StopFake знайшли оригінал відео. На ньому справді кадри пожежі, яка протягом кількох тижнів триває в іспанських провінціях. Дикторка розповідає, що є ймовірність умисного підпалу. Але у сюжеті немає жодної згадки про те, що саме українці стали причиною пожежі. В архіві є також оригінал відео з новинною стрічкою внизу екрану. Насправді у титрах повідомляли про арешт таксиста за насилля над пасажиром та водіння в нетверезому стані. Тож інформація про участь українців у підпалі додана умисно. Ймовірно, щоб дискредитувати українців, які шукають в Іспанії прихистку через російську війну в Україні.

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join