Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Fake Напівроздягнені українські «біженці-нацисти» позують для фото в Хорватії

У соцмережах поширюють фотографії двох чоловіків з нацистськими татуюваннями, які нібито зображують українських біженців у Рієці (Хорватія).  У деяких дописах фото слугує виправданням російського вторгнення в Україну. Але, це — фейк.

Спочатку ці фотографії опублікував користувач Twitter з коментарем, що вони зроблені в пляжному барі «Morski Prasac»  в Рієці. Невдовзі фотографії потрапили в ЗМІ. Також їх поширили інші користувачі соцмереж, а деякі додали твердження, що на них зображені «українські біженці». Як пишуть міжнародні фактчекери International Fact-checking Network, місцева поліція підтвердила, що чоловіки з такими тату справді були на пляжі, але їх особу та громадянство поки не встановлено. Портал «Antifascist Vjesnik», опублікував статтю, в якій йдеться, що чоловіка звуть Мату, він басист угорського нацистського гурту «Fehér Vihar». Фото його виступів з гуртом знайшли на сторінці угорської неонацистської організації «Blood and Honour Hungaria» за 2019 рік. Також його фото є  в статті, опублікованій у 2020 році, де задокументовано неонацистське «спортивне та сімейне» зібрання в Будапешті. Особу другого чоловіка поки не встановили. Тож фото, яке поширюють у соціальних мережах не має стосунку до українських біженців та не є підтвердженням проявів нацизму в Україні.

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join