Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Маніпуляція Військовий корабель НАТО підірвався на українській міні в Чорному морі

Російські медіа пишуть про те, що у Чорному морі на «українській» міні підірвалося військове судно з Румунії, яка є членом Північноатлантичного Альянсу. Мовляв, це перший випадок після початку так званої «спецоперації». Нібито, міни у Чорному морі хаотично встановили українці «у паніці та страху». Це не так.

Насправді як пише StopFake, румунський мінний тральник «Locotenent Dimitrie Nicolescu» підірвався на дрейфівній міні, яку намагався знешкодити у Чорному морі. Екіпаж, що охоплював 75 осіб, від вибуху не постраждав та безнапасно прибув до військового порту Констанца. Корабель потребує ремонту на корабельні.

Немає жодних підтверджень тому, що міну, на якій підірвав румунський тральник, залишили українські військові. Навпаки, Україна спільно з іншими країнами займається знешкодженням мін у західній частині Чорного моря. Так, після вторгнення Росії 24 лютого Туреччина, Румунія, Болгарія та Україна знищили 28 таких мін у Чорному морі.

У Міністерстві закордонних справ України повідомили, що це морські міни, які станом на початок 2022 року не були на обліку Військово-Морських Сил України. Ці міни були захоплені російськими збройними силами у 2014 році під час військового вторгнення та тимчасової окупації Севастополя. 

У такий спосіб Росія вдається до провокацій та дискредитації України перед міжнародними партнерами. Раніше пропагандисти звинувачували Україну у блокуванні іноземних суден у портах.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись