Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Викриття Росіяни зняли фільм про «викриття агентів СБУ» на Херсонщині

Мета фільму — дискредитація Служби безпеки України та обвинувачення України в терористичній діяльності на тимчасово окупованих територіях Херсонської області та Кримського півострова.

Як пише Кавун.City, окупанти розіграли багатоактовий спектакль за участю псевдожурналістів, співробітників ФСБ та акторів різноманітних ролей: «подвійні агенти», «співробітник СБУ», «жертви терору», «виконавці замахів» тощо.

Відеоролик тривалістю понад 17 хвилин виготовив російський пропагандистський телеканал «RT». «Прем'єра» відбулася увечері 12 вересня, зранку того ж дня поширювали «новини» про затримання «агентів СБУ» у Криму, повідомлення та короткі вирізки з інтерв'ю з «жертвами інсценованих атентатів», короткі інтерв'ю з «випадковими виконавцями» та анонс «великого розслідування».

Пропагандисти розповідають нібито про тримісячну секретну операцію ФСБ щодо запобігання вбивств «представників влади звільнених міст України» та викриття «терористичної діяльності» українських спецслужб. Зокрема, розповідається про те, буцімто українські ЗМІ повідомили про вбивство колаборантів з Нової Каховки Сергія Томка та Віталія Гури. Однак, усі повідомлення українських ЗМІ стосовно цього мали єдине джерело: пропагандистські ресурси ворога.

Автори намагаються демонізувати українські спецслужби, тому додають в оповідь конкретні криваві деталі, стверджують, що «українські спецслужби працюють за терористичними методами», порівнюють їх з «Ісламською Державою» тощо. Фільм одразу зняли англійською мовою, а вже потім адаптували під російськомовних глядачів. Вихід «стрічки» супроводжувала масована медійна підтримка. 

Російська пропаганда не впреше використовує кінематограф для просування проросійських наративів. Раніше «Детектор медіа» розповідав про пропагандистські фільми «Маріуполь: хроніки російського міста» та «Русский Херсон. Мы ждали этого 30 лет». У такий спосіб російські пропагандисти створюють віртуальну реальність та видають бажане за дійсне.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись