Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Українська кондитерка нібито вимазала стіни туалету ресторану нутелою, бо він підтримує Росію

Пропагандисти в соціальних мережах поширюють інформацію, нібито українська кондитерка вимастила стіни туалету в лондонському ресторані Hide, який належить російському підприємцю Євгену Чичваркіну, нутелою. Як доказ цього вони поширюють інстаграм-сторі, нібито викладену на профілі кондитерки. Мовляв, у публікації був опис: «Якщо ви продовжите підтримувати Росію, наступного разу це не буде шоколад». Втім це — фейк.

На нього звернули увагу фахівці проєкту StopFake. Вони з'ясували, що на дописах видно, що публікація нібито була зроблена від імені профілю @dolnyk.art.cake, який належить українській кондитерці Крістіні Дольник, яка наразі проживає в Каліфорнії (США). Журналісти StopFake зв'язалися з Дольник, щоб дізнатися, чи справді вона робила такі сториз на своєму інстаграм-профілі. Кондитерка відповіла, що ніколи не робила подібних публікацій. Ба більше, у листуванні зі StopFake вона підтвердила, що не була в Лондоні і, відповідно, не відвідувала ресторан Hide.

Пізніше кондитерка опублікувала сторі, в якій спростовує цей фейк. Вона також зауважила, що Євген Чичваркін не приховує своєї підтримки України, тому такі провокації є безглуздими.

Пропагандисти поширюють подібні фейки, щоб посилити свій меседж про «диких українців», які не знають, як поводитися за кордоном, і лише псують собі репутацію. Мовляв, тому й не варто їм допомагати та впускати їх до Європи.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись