Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Fake Українська кондитерка нібито вимазала стіни туалету ресторану нутелою, бо він підтримує Росію

Пропагандисти в соціальних мережах поширюють інформацію, нібито українська кондитерка вимастила стіни туалету в лондонському ресторані Hide, який належить російському підприємцю Євгену Чичваркіну, нутелою. Як доказ цього вони поширюють інстаграм-сторі, нібито викладену на профілі кондитерки. Мовляв, у публікації був опис: «Якщо ви продовжите підтримувати Росію, наступного разу це не буде шоколад». Втім це — фейк.

На нього звернули увагу фахівці проєкту StopFake. Вони з'ясували, що на дописах видно, що публікація нібито була зроблена від імені профілю @dolnyk.art.cake, який належить українській кондитерці Крістіні Дольник, яка наразі проживає в Каліфорнії (США). Журналісти StopFake зв'язалися з Дольник, щоб дізнатися, чи справді вона робила такі сториз на своєму інстаграм-профілі. Кондитерка відповіла, що ніколи не робила подібних публікацій. Ба більше, у листуванні зі StopFake вона підтвердила, що не була в Лондоні і, відповідно, не відвідувала ресторан Hide.

Пізніше кондитерка опублікувала сторі, в якій спростовує цей фейк. Вона також зауважила, що Євген Чичваркін не приховує своєї підтримки України, тому такі провокації є безглуздими.

Пропагандисти поширюють подібні фейки, щоб посилити свій меседж про «диких українців», які не знають, як поводитися за кордоном, і лише псують собі репутацію. Мовляв, тому й не варто їм допомагати та впускати їх до Європи.

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join