Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Біля Дніпра нібито знайшли мішки з останками українських військових

Пропагандисти поширюють інформацію у псевдоукраїнських спільнотах на фейсбуці, що біля Дніпра нібито виявили мішки з останками українських військових. Втім це — фейк.

На нього звернули увагу фахівці проєкту «НотаЄнота». Вони з'ясували, що джерелом цієї інформації є сторінка на фейсбуці, створена 24 лютого 2022 року. Вона імітує українську та поміж патріотичним контентом розміщує ворожі вкиди.

Інформація про речі військових (не тіла військових, а їхні речі), знайдені на території рибгоспу в Дніпропетровській області, є правдивою. Але це сталося у 2018 році. Тоді ж поліція розпочала розслідування цього випадку. Натомість фото, яке ілюструє фейкову новину про знайдення тіл, насправді зроблене в Бучі 8 квітня 2022 року, коли розпочалася ексгумація тіл, похованих у братській могилі під час російської окупації.

Пропагандисти поширюють ці фейки на тлі інших ворожих вкидів з постановними відео нібито про нехтування тілами українських військових. Вони роблять це для того, щоб дискредитувати Україну.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись