Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Бабуся в Авдіївці нібито нагодувала українських військових пиріжками з лезами

Пропагандисти поширюють у соцмережах відео, на якому нібито український військовий, що служить під Авдіївкою, виявив у пиріжках гострі леза. Мовляв, це гостинець від місцевої бабусі. Відео побачили тисячі людей, його активно поширюють у соцмережах з підписами на кшталт «Бабуся під Авдіївкою пригощає українських солдатів смачними пиріжками» та «Місцеві ненавидять українців». Утім це — інсценізація.

Це з'ясували фахівці проєкту «По той бік новин». Вони пояснюють, що сумнівно, що після цілодобових обстрілів у місті або його околицях залишилася багатоповерхова будівля з електропостачанням та цілими вікнами. Проте саме в такому інтер'єрі проводиться зйомка. На відео ми бачимо двох людей (один тримає камеру), які стоять перед вікном в освітленому приміщенні в нічний час, а це надзвичайно небезпечно. Українські військові навряд чи здійснювали б такі дії. Однострій, який ми бачимо на відео, не має ознак ідентифікації, і обраний ракурс зйомки не дає побачити обличчя «потерпілого» від бабусі. На 6–7 секунді можна помітити, що чоловік ламає вже розламаний пиріжок. Імовірно, пошкодження «театральний реквізит» зазнав перед зйомкою, коли в нього вкладали лезо. Звуковий супровід відео також має особливості. По-перше, на 10-ій секунді чути російську вимову. Крім того, фраза «І тут леза» звучить дивно для позначення однини, більш вірогідно, що український військовий сказав би «І тут лезо». Російська інтонація особливо чується наприкінці відео.

Цей ролик з'явився приблизно 5 лютого на ресурсах, що публікують російську пропаганду. У вітчизняний сегмент відео потрапило через добу-дві. На жаль, його підхопили та поширили на деяких українськомовних сторінках у соцмережах.

Пропагандисти поширюють подібні фейки, щоб показати, що місцеві жителі нібито насправді не хочуть, щоб за них боролись українці. Мовляв, тому й годують українських військових пиріжками з лезами.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись