Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Матері загиблого українського військового нібито символічно подарували м'ясорубку

Користувачі соцмереж та видання, що транслюють проросійську риторику, поширюють неправдиву інформацію про те, що матері загиблого в Авдіївці українського військового нібито подарували м'ясорубку. Повідомлення підкріплюють фотографією, на якій буцімто ця ж мати «радісно» тримає електроприлад. «Матері українського військового, що загинув під Авдіївкою, подарували гуманітарну допомогу у вигляді м'ясорубки. Дуже символічно», — додають автори дописів.

Фахівці StopFake вирішили перевірити і виявили, що ця інформація неправдива.

В описі фотографії не вказано, хто саме і де «подарував» таку «гуманітарну допомогу», а також немає посилання на джерело цієї «новини». StopFake намагався знайти джерело фотографії за допомогою пошуку зображень в Google, але виявив лише дописи з російських сайтів та анонімних телеграм-каналів.

Пізніше StopFake виявив, що оригінальна фотографія, на якій мати «радісно» тримає електроприлад, була опублікована благодійною організацією «Фонд Ріната Ахметова». На ній зображено не надання допомоги матері загиблого, а роздачу продуктової гуманітарної допомоги мешканцям міста Новогродівка Донецької області. Пропагандисти просто додали у фоторедакторі «радісну» жінку з м'ясорубкою в руках та вигадали несправжній опис.

Поширюючи подібні фейки, пропагандисти хочуть дискредитувати Україну та знецінити важливість життів українських військових.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись