Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Українська благодійна організація нібито закликала «не тримати всередині маленького кацапа»

Російські анонімні телеграм-канали повідомляють із посиланням на благодійну організацію Future for Ukraine, що в Україні нібито відбувається «промивання мозку українкам з метою здійснення абортів у разі вагітності від росіянина». «Тобі не обов'язково тримати всередині себе маленького кацапа: це не аборт, а ліквідація москаля», — «цитує» її рекламну кампанію агітпроп. Однак це — фейк.

Проєкт StopFake звернувся по коментар до організації та отримав відповідь, що це фейкова публікація. Проєкт Gidna, також зазначений у підробленій рекламі, «у жодному разі не закликає до абортів та рішень, пов'язаних із особистим вибором жінки, яка пережила сексуальне насильство від російських окупантів». Gidna надає виключно професійну психологічну анонімну допомогу жінкам і призначений допомогти подолати наслідки травми насильства. Уся офіційна інформація розміщена на сайті gidna.org.

Те, що такої реклами не існує, можна перевірити й за допомогою бібліотеки реклами в Meta. У Future for Ukraine справді була реклама проєкту Gidna, запущена у грудні 2023 року, але жодного заклику до абортів у тексті реклами не було — його вигадали пропагандисти.

Вони поширюють подібні фейки, щоб висміяти проблему сексуального насилля з боку російської армії та знецінити її масштаби. «Детектор медіа» вже писав про те, як іще цю тему використовує російська пропаганда.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись