Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк В Авдіївці нібито помер український військовий, мобілізований за тікток

Кремлівські медіа та користувачі соціальних мереж, що поширюють проросійську риторику, почали розповсюджувати неправдиву інформацію про те, що українського військового нібито відправили на фронт в Авдіївку за знімання відео для тіктоку, і там він буцімто відразу загинув. У подібних повідомленнях агітпроп додає його жартівливе відео про «прибирання гаража генералу», поруч з інформацією про загибель «Таращука Валерія». Однак це — фейк.

Після поширення такої інформації StopFake вирішив перевірити, чи правда, що військового відправили на фронт через відео в тіктоку і чи дійсно він там загинув. Як виявилося, поширювана інформація не відповідає дійсності.

StopFake розпочав пошуки померлого «Таращука Валерія» за його фотографією. Інструмент пошуку в соціальних мережах Search4faces вивів неактивний профіль «Стьопа Ігонін» у VK. За цим ім'ям вдалося знайти його активні сторінки в інстаграмі та фейсбуці із зображенням «померлого Таращука Валерія». В інстаграмі є посилання на тікток, де вони і знайшли відео, яке використовував агітпроп.

StopFake зв'язався з користувачем для коментаря — чи справді йому належить поширюване агітпропом відео і чи справді його відправили в Авдіївку через його тікток. Автор відео, військовослужбовець Збройних сил України Степан Ігонін, підтвердив, що це його відео, але опис, який йому надає агітпроп, є фейковим. «Я був у шоці, коли знайомі показали мені цю новину. Все, що там написано, — це повна нісенітниця, жодним генералам я гаражі не прибирав. Ніхто мене не шукав і в Авдіївку не відправляв», — сказав військовий. Вони також запитали Ігоніна про напис «Думав, що поїду в Авдіївку, а поїхав чистити гараж генералу» з поширюваного відео. Військовий сказав, що він такого напису не робив. На його профілі в тіктоку це відео без будь-яких написів і було опубліковане задовго до того, як його стали поширювати пропагандисти.

Вони розповсюджують подібні вигадки, щоб створити хибний образ України як держави, що обмежує права та свободи своїх громадян, а також жорстко цензурує свій медіапростір. Ба більше, пропагандисти вдаються до цього, щоб залякати українців. Мовляв, тепер їх можуть мобілізувати і за гумористичні тіктоки. «Детектор медіа» неодноразово писав про інші російські вигадки на тему мобілізації в Україні.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись