Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Німецька благодійна організація нібито розмістила рекламу проти передачі Україні танків Leopard

Пропагандисти кажуть, що німецька благодійна організація нібито розмістила рекламу, в якій порівняла вартість танка Leopard, відправленого до України, із вартістю операцій для 10 хворих дітей. Мовляв, про це написали в Reuters. Деякі особи також заявляють, що після оприлюднення цієї інформації «захисники українських біженців» критикували благодійників та називали їх нацистами через те, що німецькі діти виявились важливішими за українських. Однак це — відеофейк.

На нього звернули увагу аналітики VoxCheck. Вони зʼясували, що фото та відео, які поширюють пропагандисти, є відредагованими. Благодійна організація Bunter Kreis Rheinland, проти якої і було створено фейк, заявила, що не розміщувала подібної реклами. Фейк також було спростовано шляхом зворотного пошуку кадрів через Google Images, який показав, що фото розповсюджують лише російськомовні ресурси або користувачі, що поширюють проросійську риторику. Субтитри на відео також мають вигляд, наче їх додали під час редагування, оскільки вони містять помилки в узгодженні слів, а на деяких кадрах є зайві відступи між словами.

Deutsche Welle звернулася до благодійної організації Bunter Kreis Rheinland, яка вказана автором реклами, і отримала підтвердження від фінансового директора Ральфа Орта, що організація не має стосунку до цієї кампанії, оскільки їхні кошти базуються на пожертвах і вони не мають змоги фінансувати подібні речі в Берліні.

На фейкових плакатах також з'явилися логотипи Paritätische Wohlfahrtsverband та Aktion Mensch, обидві організації заперечили свою причетність до реклами та повідомили, що логотипи були використані без їхнього дозволу.

Синій напис на білборді належить компанії Wall GmbH, представники якої заявили, що таких білбордів вона взагалі не продукувала.

Пропагандисти поширюють подібні фейки, щоб викликати скептицизм європейської аудиторії щодо питання війни в Україні. Мовляв, чому європейці мають витрачати свої ресурси задля чужих дітей, коли є проблеми зі своїми? Однак такі порівняння недоречні, оскільки життя кожної дитини є безцінним.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись