Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Маніпуляція Україна нібито цензурувала програму Болгарського національного радіо з участю посла РФ у Болгарії

Низка російських медіа поширили інформацію про те, що Болгарське національне радіо (БНР) відмовилося транслювати інтерв'ю з посолкою РФ у Болгарії Елеонорою Митрофановою на вимогу України. У своїх публікаціях видання посилаються на допис журналіста Петра Волгіна у фейсбуці. Мовляв, це є «актом політичної цензури». Однак це — маніпуляція. 

На неї звернули увагу аналітики проєкту StopFake. Вони зʼясували, що 14 грудня на сторінці програми «Політично НЕкоректно» у соцмережі був опублікований анонс, що посол РФ у Болгарії Елеонора Митрофанова буде гостею одного з епізодів програми, темою якого стануть «ефект руйнування пам'ятника Радянській Армії на болгаро-російські відносини; що повинно трапитися, щоб завершити військові дії в Україні» та ін. Приводом для інтерв'ю був початок демонтажу фігур пам'ятника Радянській Армії у Софії. 

Насправді ж рішення про знесення пам'ятника, розташованого в центрі болгарської столиці, було ухвалене ще 30 років тому, але роботи розпочалися лише 12 грудня 2023 року і то з огляду на безпеку — за словами губернаторки Софії В'яри Тодевої, пам'ятник не ремонтувався 70 років, і обстеження показало, що він небезпечний та має великі тріщини. Після зняття з постаменту фігури будуть відновлені й виставлені в Музеї соціалістичного мистецтва чи іншому відповідному місці.

Демонтаж пам'ятника викликав різку реакцію Росії, а прессекретарка російського МЗС Марія Захарова заявила: «Розглядаємо руйнування пам'ятника нашому спільному минулому як ще один ворожий крок офіційної Софії, ускладнюючи і без того патову ситуацію на двосторонньому треку». Вона погрожувала Болгарії тим, що «платити за наслідки цього сорому доведеться їй самій», а заяву Захарової поширили на фейсбук-сторінці посольства РФ у Софії.

На тлі цього анонс інтерв'ю російської посолки в програмі БНР «Політично НЕкоректно» викликав протест болгарської громадськості. Посольство України в Болгарії оприлюднило офіційну позицію, в якій зазначається, що надання можливості послові Росії у Болгарії виступити «є своєрідною співучастю в озброєній агресії і гібридній війні Кремля не лише проти України, але й проти всього демократичного світу». Згодом пресцентр «Руху за права та свободи» розповсюдив заяву голови парламентської групи Деляна Пеєвського, в якій він зазначив, що вважає участь посла Росії в ефірі громадського радіо «грубою демонстрацією неповаги до національного суверенітету, загальноєвропейської позиції та цінностей, а також нехтуванням національних інтересів Болгарії». Пеєвський також закликав Раду електронних медіа (СЕМ) та інші органи звернути увагу, щоб «запобігти подібній провокації в національному ефірі».

Цікаво, що в публікації радіоведучого Петра Волгіна, на яку посилаються російські медіа, не міститься обвинувачень проти України чи українського посольства — в пості журналіста їх узагалі не згадано: «Делян Пеєвський заперечив участь посолки Елеонори Митрофанової на Національному радіо. Програмна рада БНР заборонила транслювати інтерв'ю з нею. Керівництво сказало, що між цими двома подіями немає жодного зв'язку. А ви що думаєте?». Посольство України згадується в іншій публікації Волгіна в наступному контексті: «Дізнався, що пан Делян Пеєвський, а також українське посольство були дуже обурені появою в якості гості пані Елеонори Митрофанової в нашій програмі "Політично НЕкоректно"». У цій же публікації ведучий повідомляє, що «ані депутат, ані міністр, ані прем'єр-міністр не можуть вказувати Національному радіо, що транслювати, а що не транслювати. Що буде транслюватися по радіо, вирішують люди, які на ньому працюють».

Ці слова Волгіна збігаються із заявою керівництва БНР, оприлюдненою на сайті ЗМІ 16 грудня, в якій наголошується, що «інсинуації про цензуру є неприпустимими і спекулятивними». «БНР, як суспільний мовник, суворо дотримується принципів свободи слова, об'єктивності і незалежності медіаконтенту, плюралізму точок зору з дотриманням найвищих професійних і етичних стандартів».

Пропагандисти поширюють подібні маніпуляції, щоб звинуватити Україну в невідповідності стандартам свободи слова. Мовляв, через це Україна насправді не є європейською державою. Та в дійсності саме Росія фактично не має інституту незалежних медіа та намагається підлаштувати медіа в інших країнах під власні інтереси, ігноруючи засади журналістської етики. «Детектор медіа» вже писав про те, як російська пропаганда поширюється в болгарських медіа. 

Автор: Артур Колдомасов,

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись