Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Manipulation Україна нібито цензурувала програму Болгарського національного радіо з участю посла РФ у Болгарії

Низка російських медіа поширили інформацію про те, що Болгарське національне радіо (БНР) відмовилося транслювати інтерв'ю з посолкою РФ у Болгарії Елеонорою Митрофановою на вимогу України. У своїх публікаціях видання посилаються на допис журналіста Петра Волгіна у фейсбуці. Мовляв, це є «актом політичної цензури». Однак це — маніпуляція. 

На неї звернули увагу аналітики проєкту StopFake. Вони зʼясували, що 14 грудня на сторінці програми «Політично НЕкоректно» у соцмережі був опублікований анонс, що посол РФ у Болгарії Елеонора Митрофанова буде гостею одного з епізодів програми, темою якого стануть «ефект руйнування пам'ятника Радянській Армії на болгаро-російські відносини; що повинно трапитися, щоб завершити військові дії в Україні» та ін. Приводом для інтерв'ю був початок демонтажу фігур пам'ятника Радянській Армії у Софії. 

Насправді ж рішення про знесення пам'ятника, розташованого в центрі болгарської столиці, було ухвалене ще 30 років тому, але роботи розпочалися лише 12 грудня 2023 року і то з огляду на безпеку — за словами губернаторки Софії В'яри Тодевої, пам'ятник не ремонтувався 70 років, і обстеження показало, що він небезпечний та має великі тріщини. Після зняття з постаменту фігури будуть відновлені й виставлені в Музеї соціалістичного мистецтва чи іншому відповідному місці.

Демонтаж пам'ятника викликав різку реакцію Росії, а прессекретарка російського МЗС Марія Захарова заявила: «Розглядаємо руйнування пам'ятника нашому спільному минулому як ще один ворожий крок офіційної Софії, ускладнюючи і без того патову ситуацію на двосторонньому треку». Вона погрожувала Болгарії тим, що «платити за наслідки цього сорому доведеться їй самій», а заяву Захарової поширили на фейсбук-сторінці посольства РФ у Софії.

На тлі цього анонс інтерв'ю російської посолки в програмі БНР «Політично НЕкоректно» викликав протест болгарської громадськості. Посольство України в Болгарії оприлюднило офіційну позицію, в якій зазначається, що надання можливості послові Росії у Болгарії виступити «є своєрідною співучастю в озброєній агресії і гібридній війні Кремля не лише проти України, але й проти всього демократичного світу». Згодом пресцентр «Руху за права та свободи» розповсюдив заяву голови парламентської групи Деляна Пеєвського, в якій він зазначив, що вважає участь посла Росії в ефірі громадського радіо «грубою демонстрацією неповаги до національного суверенітету, загальноєвропейської позиції та цінностей, а також нехтуванням національних інтересів Болгарії». Пеєвський також закликав Раду електронних медіа (СЕМ) та інші органи звернути увагу, щоб «запобігти подібній провокації в національному ефірі».

Цікаво, що в публікації радіоведучого Петра Волгіна, на яку посилаються російські медіа, не міститься обвинувачень проти України чи українського посольства — в пості журналіста їх узагалі не згадано: «Делян Пеєвський заперечив участь посолки Елеонори Митрофанової на Національному радіо. Програмна рада БНР заборонила транслювати інтерв'ю з нею. Керівництво сказало, що між цими двома подіями немає жодного зв'язку. А ви що думаєте?». Посольство України згадується в іншій публікації Волгіна в наступному контексті: «Дізнався, що пан Делян Пеєвський, а також українське посольство були дуже обурені появою в якості гості пані Елеонори Митрофанової в нашій програмі "Політично НЕкоректно"». У цій же публікації ведучий повідомляє, що «ані депутат, ані міністр, ані прем'єр-міністр не можуть вказувати Національному радіо, що транслювати, а що не транслювати. Що буде транслюватися по радіо, вирішують люди, які на ньому працюють».

Ці слова Волгіна збігаються із заявою керівництва БНР, оприлюдненою на сайті ЗМІ 16 грудня, в якій наголошується, що «інсинуації про цензуру є неприпустимими і спекулятивними». «БНР, як суспільний мовник, суворо дотримується принципів свободи слова, об'єктивності і незалежності медіаконтенту, плюралізму точок зору з дотриманням найвищих професійних і етичних стандартів».

Пропагандисти поширюють подібні маніпуляції, щоб звинуватити Україну в невідповідності стандартам свободи слова. Мовляв, через це Україна насправді не є європейською державою. Та в дійсності саме Росія фактично не має інституту незалежних медіа та намагається підлаштувати медіа в інших країнах під власні інтереси, ігноруючи засади журналістської етики. «Детектор медіа» вже писав про те, як російська пропаганда поширюється в болгарських медіа. 

Author: Артур Колдомасов,

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join