Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Україна звинуватила у «провальному контрнаступі» Китай і TikTok

Російські медіа поширюють інформацію, що Україна нібито звинуватила Китай і соцмережу TikTok у «провалі» контрнаступу. Мовляв, ЗСУ «заважали наступати китайські хакери» та соцмережа. Втім це — фейк.

На нього звернули увагу фахівці проєкту StopFake. Вони зʼясували, що Україна не робила жодних заяв щодо «провалу контрнаступу» і звинувачень проти Китаю. Фейк створили на основі великого інтервʼю з українським експертом з кібербезпеки Віталієм Якушевим на каналі «Ми — Україна». Зокрема, він не робив заяв щодо контрнаступу, а говорив лише про безпеку в цифровому світі. Якушев зазначив, що додаток TikTok має доступ до всієї інформації на смартфонах як звичайних користувачів, так і військових. Представники західних служб безпеки та уряди західних країн неодноразово наголошували, що китайська компанія ByteDance, що є власницею соцмережі, підлягає дії низки китайських законів у галузі нацбезпеки, що зобовʼязують бізнес співпрацювати з розвідкою держави. 

Створюючи та поширюючи фейки щодо контрнаступу, пропагандисти хочуть створити хибне враження програшу українців на полі бою. «Детектор медіа» неодноразово писав про те, як російський агітпроп бреше про українських військових та ситуацію на фронті, зокрема про те, що Україна нібито вбила російського журналіста американськими касетними снарядами. 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись