Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Українські біженці викликали у польському Жешуві спалах інфекційної хвороби

У соцмережах та російських медіа поширюють інформацію, що спалах небезпечної хвороби легіонельозу в польському місті Жешув нібито повʼязаний з українськими біженцями, які проживають у місцевому центрі допомоги. Втім це — фейк.

На нього звернули увагу фахівці проєкту StopFake. Вони зʼясували, що ця заява є безпідставною, оскільки поки що невідомо, що саме стало джерелом інфекції. Всесвітня організація охорони здоровʼя повідомляє, що випадків безпосередньої передачі інфекції від людини до людини станом на зараз не виявлено. Агентство внутрішньої безпеки Польщі перевіряє, чи цей спалах міг бути диверсією. З середини серпня в Жешуві, що за 100 кілометрів від кордону з Україною, виявлено спалах легіонельозу, унаслідок якого загинуло 8 осіб та інфіковано більше 100. Його збудник легіонелла вражає легеневі тканини і призводить до розвитку важкої форми пневмонії. 

Створюючи та поширюючи подібні фейки, пропагандисти хочуть дискредитувати українських біженців. Мовляв, вони є лише причиною проблем у європейських країнах. «Детектор медіа» неодноразово писав про те, як російський агітпроп принижує їх, зокрема як у фейку про те, що українські біженці в Німеччині нібито побили словенця, бо переплутали прапор Словенії з російським. 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись