Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Українські біженці в Німеччині побили чоловіка, бо переплутали прапор Словенії з російським

У соцмережах поширюють інформацію, що українські біженці в Німеччині нібито побили словенця через те, що він тримав прапор Словенії, який вони переплутали з російським. Також існує інша версія «події», згідно з якою німець словенського походження вивісив прапор Словенії біля свого будинку. Відео з ним потрапило в інтернет, після чого українці нібито побили його. При цьому пропагандисти використовують відео, на якому зазначено логотип європейського видання Euronews. Втім це — фейк.

На нього звернули увагу фахівці проєкту StopFake. Вони не змогли віднайти жодного факту, який підтверджував би те, що ця подія справді відбулася. Крім цього, у відкритих джерелах та німецьких медіа немає жодної згадки про подібний інцидент, як і на самому Euronews. StopFake зазначає, що цю історію поширювали лише іноземні пропагандистські ресурси та російські телеграм-канали. 

Створюючи та поширюючи подібні фейки, пропагандисти хочуть дискредитувати українських біженців. Мовляв, вони є неосвіченими та невдячними, бо нападають на всіх підряд із прапорами, що нагадують кольори російського. «Детектор медіа» неодноразово писав про те, як російський агітпроп принижує українських біженців, зокрема як у маніпуляції про те, що український біженець нібито зруйнував памʼятник польським військовим. 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись